Wizyta studyjna w Grecji
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w dniach 15-19 marca 2017 r., zorganizował wizytę studyjną do Aten. Głównym celem wyjazdu było spotkanie z przedstawicielami greckiej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i wizyta w gospodarstwie rolnym o profilu ekologicznym w winnicy . Lubuskiej delegacji przewodniczy wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Podczas wyjazdu zapoznano się z dobrymi praktykami w produkcji wina, podczas wizyty w winnicy ekologicznej - Vassiliou. Praktyki dotyczyły między innymi produkcji nietypowych win (win wędzonych, win z dodatkiem żywicy) w całkowicie ekologiczny sposób. Odwiedzono także grecką Krajową Sieć Obszarów Wiejskich. Na spotkaniu uczestnicy zostali przyjęci przez: Z ramienia Instytucji Zarządzającej: Pana Nikosa Manetasa - Dyrektora, Panią Marię-Christinę Makrandreou - Przełożoną Jednostki Sieci i Reklamy oraz pracowników: Peri Thomopoulou, Vaso Halvatzi. Z ramienia Ministerstwa, z Wydziału Promocji Produktów przez: Panią Evangelię Kourenta - Dyrektora, Panią Eleni Kolokotroni - Przełożoną Wydziału. Spotkanie polegało na prezentacji i omówieniu: - działalności greckiego KSOW (budżet na dany okres programowania ), - pozyskiwania środków unijnych na promocję greckich produktów regionalnych (wino, miód, sery i inne regionalne greckie produkty), - form promocji powyższych produktów, - wymianie doświadczeń w realizacji priorytetów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Na zakończenie powstała idea nawiązania dłużej współpracy, oraz luźna koncepcja stworzenia wspólnego projektu w celu pozyskania środków unijnych na partnerskie zadania. Ostatniego dnia odwiedzono targi Food Expo 2017 w Atenach, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z bogatą ofertą produktów regionalnych i tradycyjnych z wielu regionów Grecji. Delegacja została przyjęta na stoisku Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Atenach.