Konferencja "Szanse dla produktów regionalnych i tradycyjnych w województwie lubuskim"
27 czerwca 2010 r. o godz. 14.00 w Filharmonii Zielonogórskiej odbyła się konferencja pn. "Szanse dla produktów tradycyjnych i regionalnych w województwie lubuskim", którą poprowadził profesor Andrzej Pisula ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Towarzyszyły jej wystawa i targi produktów regionalnych i tradycyjnych 26 czerwca w Muzeum Etnograficznym w Ochli oraz 27 czerwca przy Palmiarni.
Celem konferencji i targów było zaprezentowanie możliwości wypromowania marki produktu regionalnego i tradycyjnego w oparciu o produkty rolnictwa i przetwórstwa w województwie lubuskim. Cieszyły się one bardzo dużym zainteresowaniem zwiedzających i kupujących. Stoiska odwiedzili także Marszałek Marcin Jabłoński, Wicemarszałek Tomasz Wontor oraz Członek Zarządu Województwa Stanisław Tomczyszyn.
Produkcja markowych, opartych o tradycyjne receptury wędlin i wyrobów masarniczych oraz innych produktów rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego może przyczynić się do wzrostu zainteresowania naszych rolników hodowlą tradycyjnych ras zwierząt i uprawą roślin w sposób przyjazny środowisku.
Stworzenie rynku produktów tradycyjnych jest szansą na zwiększenie dochodów małych i średnich gospodarstw. Produkcja rolnicza na stosunkowo mało zdegradowanych glebach województwa lubuskiego wg tradycyjnych metod bez udziału nadmiernej ilości środków chemicznych stanowi ważny element ochrony i zachowania krajobrazu wiejskiego, jak również ochrony środowiska naturalnego.
Czyste środowisko i tradycyjne, bardzo wysokiej jakości produkty żywieniowe stanowią ważny element w budowaniu turystycznej marki województwa. Jest to przedmiotem szczególnego zainteresowania Marszałka i Zarządu Województwa.