Wyjazd studyjny na Kaszuby
W dniach 11-14 czerwca lubuski KSOW zorganizował wyjazd na Kaszuby do gospodarstw edukacyjnych tamtego regionu. Grupa uczestników miała okazję zapoznać się z działalnością tego typu miejsc, warsztatami jakie właściciele przeprowadzają dla chętnych gości oraz z ofertą agroturystyczną.
Każde z odwiedzonych agrogospodarstw było inne, specyficzne, o zróżnicowanym profilu działalności. „Pod Lipą” ugościło wszystkich przepięknymi krajobrazami, kulturą i tradycjami Kaszub. Pojawiły się przyśpiewki regionalne, nauka nut i wyrazów kaszubskich oraz tabaka. Gospodarze przeprowadził warsztaty garncarskie, w których każdy chętnie uczestniczył. Następnie udaliśmy się do gospodarstwa „U Rychertów” . Gospodarstwo przywitało nas śmiechem dzieci, które uczestniczyły w warsztatach rękodzielniczych. Właściciele zorganizowali ognisko, przy którym każdy upiekł swoją kiełbaskę, a następnie zjadł ją ze świeża wiejską bułką (upieczoną przez właścicielkę) oraz z własnoręcznie ubitym masłem. Na pożegnanie odwiedziliśmy Gzininakę. Takiego przyjęcia nikt się nie spodziewał. W otoczeniu zieleni, lasu i kwiatów nauczyliśmy się wyrabiać wiejską kiełbasę z jagnięciny. Warsztaty wędliniarskie cieszyły się wielkim powodzeniem. Na koniec przy akompaniamencie harmonii mogliśmy zdegustować swoje wyroby. Uczestnicy wrócili zmęczeni, ale z głową pełną pomysłów i dobrych praktyk do przeniesienia na swoje agroturystyczne podwórka. Trzeba zaznaczyć, iż wszystkie odwiedzone zagrody, jak również wszyscy uczestnicy wyjazdu należą do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, która jest znakomitą bazą gospodarstw.