Lubuski Dzień Żywności
W dniu 16 czerwca 2013, o godzinie 10:00 odbył się „VIII Lubuski Dzień Żywności”, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach SR Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, organizatorem którego był Zielonogórski Rynek Rolno – Towarowy.
Gośćmi VIII Lubuskiego Dnia Żywności byli między innymi: członek zarządu Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn, przedstawiciele instytucji i organizacji rolniczych województwa lubuskiego, starostowie, burmistrzowie oraz wójtowie.
Podczas imprezy swoje wyroby prezentowali producenci żywności tradycyjnej i regionalnej, twórcy rękodzieła oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Wśród prezentowanych produktów, każdy mógł znaleźć coś dla siebie - od pierogów, swojskiego chleba, smalcu, miodu i niesamowitego ciasta, poprzez wyborne regionalne wina i nalewki. Panie z KGW z Nowego Kramska, Bronowic i Dzikowic przygotowały swoje sztandarowe dania regionalne, które odwiedzający mogli skosztować - pokaz wyrobu gziku (twarogu), krokietów na waflu oraz pokaz wyrobu pierogów z różnymi farszami.
Degustacjom i pokazom towarzyszyły konkursy z nagrodami zarówno dla wystawców jak i odwiedzających. W rywalizacji na najlepszy wypiek – za sernik z koziego sera wygrało gospodarstwo Qzko z Siedliska, za wyroby wędliniarskie – Masarnia Motyka z Wrzesin, za najlepszy trunek uznano – nalewkę winnicy U Macieja, natomiast nagrodę za najlepszy miód otrzymał Dawid Grześkowiak. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Całość umiliły występy kapel rozrywkowych oraz zespołów folklorystycznych, takich jak DUO HIT PLUS, kapela Bajer, Żeńska Kapela Koźlarska oraz Dobrowszczanki.
Podczas imprezy wystawcy, swoją obecnością i wyrobami stworzyli dobry klimat, zachęcający do wzięcia udziału i przeżycia miłych wrażeń.
VIII Lubuski Dzień Żywności był przede wszystkim znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności w atmosferze zabawy i ugruntowania przekonań konsumentów o potrzebie wyboru polskich produktów żywnościowych.