II Lubuskie Plony Jesieni
Lubuskie Plony Jesieni to smaczna impreza. Przekonali się o tym ci, którzy w dniu
14 października 2012 r., odwiedzili teren Rynku Rolno – Towarowego S.A., na placu C przy al. Zjednoczenia 102 w Zielonej Górze.
To już druga edycja Lubuskich Plonów Jesieni. Działania skierowane są w głównej mierze na promocję lubuskich producentów warzyw, owoców i zdrowej żywności oraz produktu regionalnego i tradycyjnego.
Działania wpisują się w lubuską markę i kampanię promocyjną zdrowego odżywiania i stylu życia. Ponadto przedsięwzięcia umożliwia nawiązanie bezpośredniego kontaktu mieszkańcom regionu lubuskiego z producentami i wystawcami ekologicznej żywności.
Uroczystego otwarcia dokonała marszałek Elżbieta Polak, dziękując wszystkim za przybycie, a rolnikom i wystawcom za wszystkie produkty jakie przywieźli.
Lubuskie Plony Jesieni to wyjątkowa okazja do spróbowania wielu regionalnych smaków, ale i porozmawiania o ich produkcji. Wystawcy zdradzali niektóre tajniki swoich znakomitości.
Na scenie zaprezentowały się zespoły folklorystyczne, były pokazy Carvingu (rzeźbienie w dyni), degustacje, można było również usłyszeć ponad 100 letnią katarynkę. Marszałek Elżbieta Polak razem z kołem gospodyń wiejskich z Nowego Kramska częstowała wyśmienitą zupą z dyni.
Stanisław Tomczyszyn – Członka Zarządu Województwa Lubuskiego- ogłosił właśnie wyniki konkursu na najładniejsze stoisko, najlepszą autopromocję oraz na najlepsze smaki.
Nadmienić należy, że najlepszym produktem, którego zasmakowała komisja oceniająca został ser kozi, z Gospodarstwa Qzko. Gratulujemy!!!