Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

lubuskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”

14.08.2018

12 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Ochli odbył się finał XVIII  edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. SR KSOW współuczestniczył w organizacji finałowej gali. Nagrody zwycięskim producentom wręczył m.in. Stanisław Tomczyszyn - Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W uroczystości uczestniczył również Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Arkadiusz Dąbrowski.

Do nagrody "Perła 2018" nominowano 12 produktów. Wręczenie głównej nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.

W części gastronomicznej nagrodzono:

  • Lubuska Spiżarnia
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma”
  • Salcum-Fixum
  • Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012
  • KGW Janczewo
  • Gościniec u Deców

Nominację do nagrody „Perła 2018”otrzymała Lubuska Spiżarnia za wytrawny oraz słodki mus z sera zwarowego z serwatki

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty;

  • Szynkę z sarny pieczoną na dziko – Danuta Cieśla
  • Salceson – PW Salcum-Fixum – Jarosław Szlachetko
  • Kiełbasa palcówka – Mirosław Dec
  • Ryba dymiona – PPH Fish.Net Małgorzata i Grzegorz Koza
  • Masło swojskie z mleka koziego – Quzko Gospodarstwo Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy
  • Nalewka domowa – Zygmunt Prętkowski Winnica Michał
  • Trójniak Szprotawski – Jan Wróblewski

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 - podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Provincja Sp. Z.o.o. za kiełbasę pieczoną z jelenia

P.W. Salcum-Fixum za udziec suszony

 - podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: ser dojrzewający „Listopadowy wicher”

-podkategoria miody

I nagroda dla Marty Słodnik – Pszczelarnia Słodnik

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego”

 - podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda Krystyna Podsiadło  - konfitura z czereśni

Dorota i  Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło” konfitura z wiśni

- podkategoria przetwory warzywne

I nagroda Pasieka Wędrowna Debora - Jan Wróblewski – musztarda miodowa z dyni

 - podkategoria: wyroby cukiernicze

Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012 – Ciasto Sroka

W Kategorii napoje regionalne

 - podkategoria napoje bezalkoholowe

Wieńczysława Piórkowska – domowy sok z czarnej porzeczki

 - podkategoria: napoje alkoholowe

Browar Witnica SA za piwo Lubuskie Jasne

Browar Edi za Piwo Wschowskie Jasne

Wszystkim nominowanym gratulujemy!

 

dodał: joanna pilecka


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009