„Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
12 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Ochli odbył się finał XVIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. SR KSOW współuczestniczył w organizacji finałowej gali. Nagrody zwycięskim producentom wręczył m.in. Stanisław Tomczyszyn - Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W uroczystości uczestniczył również Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Arkadiusz Dąbrowski.
Do nagrody "Perła 2018" nominowano 12 produktów. Wręczenie głównej nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.
W części gastronomicznej nagrodzono:
- Lubuska Spiżarnia
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma”
- Salcum-Fixum
- Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012
- KGW Janczewo
- Gościniec u Deców
Nominację do nagrody „Perła 2018”otrzymała Lubuska Spiżarnia za wytrawny oraz słodki mus z sera zwarowego z serwatki
Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty;
- Szynkę z sarny pieczoną na dziko – Danuta Cieśla
- Salceson – PW Salcum-Fixum – Jarosław Szlachetko
- Kiełbasa palcówka – Mirosław Dec
- Ryba dymiona – PPH Fish.Net Małgorzata i Grzegorz Koza
- Masło swojskie z mleka koziego – Quzko Gospodarstwo Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy
- Nalewka domowa – Zygmunt Prętkowski Winnica Michał
- Trójniak Szprotawski – Jan Wróblewski
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
- podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Provincja Sp. Z.o.o. za kiełbasę pieczoną z jelenia
P.W. Salcum-Fixum za udziec suszony
- podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: ser dojrzewający „Listopadowy wicher”
-podkategoria miody
I nagroda dla Marty Słodnik – Pszczelarnia Słodnik
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego”
- podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda Krystyna Podsiadło - konfitura z czereśni
Dorota i Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło” konfitura z wiśni
- podkategoria przetwory warzywne
I nagroda Pasieka Wędrowna Debora - Jan Wróblewski – musztarda miodowa z dyni
- podkategoria: wyroby cukiernicze
Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012 – Ciasto Sroka
W Kategorii napoje regionalne
- podkategoria napoje bezalkoholowe
Wieńczysława Piórkowska – domowy sok z czarnej porzeczki
- podkategoria: napoje alkoholowe
Browar Witnica SA za piwo Lubuskie Jasne
Browar Edi za Piwo Wschowskie Jasne
Wszystkim nominowanym gratulujemy!
dodał: joanna pilecka