Relacja z Dni Otwartych Farm
Pierwszy wyjazd w ramach Dni Otwartych Farm za nami. Emocji było co niemiara! 16 czerwca Gospodarstwo Qzko przywitało nas fantastyczną atmosferą i ogromem atrakcji. Rozpoczęliśmy przywitaniem przez Wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna. Następnie prezentacja serów z gospodarstwa (białych, kremowych, pleśniowych) nie pozwoliła nikomu pozostać głodnym. Krótka historia Qzko dała początek warsztatom serowarskim. Każdy uczestnik mógł przygotować swój własny ser, dowiedzieć się jak wygląda proces jego produkcji. Koleją atrakcją było karmienie zwierząt, a dokładniej przyjaznych kózek, które chętnie garnęły się do wszystkich. Dzieci mogły dotknąć rogatych zwierzaków, pogłaskać je i uraczyć chlebem. Czekając, aż zrobione serki dojrzeją, uczestnicy udali się do ruin pobliskiego zamku Carolath by posłuchać o dziedzictwie historycznym i kulturowym Siedliska. Po powrocie przyszedł czas na ognisko i własnoręczne pieczenie kiełbasek. Dzięki Salcum Fixum, uczestnicy mogli spróbować naturalnych wyrobów regionalnych. Kiełbasy bez sztucznych dodatków, bez chemii, bez peklowania! W między czasie odbył się konkurs dla dzieci. Każde miało ulepić z plasteliny to, co zobaczyło w gospodarstwie. W konkursie nie było przegranych, każda praca została nagrodzona J Na koniec spotkania dobyły się warsztaty mydlarskie. Aż trudno było uwierzyć, iż można z mleka koziego wykonać mydełko - ekologiczne, naturalne, a wszystko to w takim krótkim czasie. Oczywiście, każdy wyjechał ze swoim własnym mydlarskich upominkiem. Wyjazd okazał się bardzo dobrą okazją, do zaprezentowania życia na wsi i jego walorów.