DNI OTWARTYCH FARM - druga edycja
AKTUALIZACJA:
Informujemy, iż lista osób na wyjazd na Dni Otwarty Farm w terminie 30 czerwca do Lubiechni Wielkiej, jest już pełna!!! Z osobami, które znajdują się na liście, skontaktujemy się mailowo.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich działający przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego ogłasza otwarty nabór na II Dzień Otwartych Farm. Zadanie ma na celu przybliżyć mieszkańcom województwa lubuskiego codzienną pracę małych gospodarstw rolnych, skosztować potraw przyrządzanych na wsi czy kupić lokalne produkty. Pierwszy wyjazd odbędzie się 16 czerwca, kolejny 30 czerwca 2018.
Dzień Otwartych Farm to nie tylko poznanie dnia codziennego właścicieli tych małych gospodarstw, ale to także wymiar edukacyjny, poznania ekologicznych upraw i hodowli zwierząt. To także ciekawa propozycja dla rodzin, na wspólne spędzenie wolnego czasu.
Do udziału zapraszamy rodziców z dziećmi. Z uwagi na charakter spotkań dzieci powinny mieścić się w przedziale wiekowym 6 - 12 lat.
Uczestnictwo jest bezpłatne, decyduje kolejność zgłoszeń, ilość miejsc ograniczona!!
Zapisy ruszyły w przypadku wyjazdu w dniu 30.06 potrwają do 25 czerwca.
By wziąć udział, należy pobrać kartę zgłoszeniową, wypełnić ją i mailowo odesłać scan na adres ksow@lubuskie.pl. SR KSOW zapewnia transport autokarem z Zielonej Góry do odwiedzanych miejsc, obiad oraz zajęcia na terenach gospodarstw.
16 czerwca - Wstępny program:
7:45 zbiórka pod Palmiarnią Zielonogórską (duży parking)
8:00 wyjazd
9:00 przyjazd do gospodarstwa Qzko w Siedlisku
- przywitanie przez gospodarzy
- śniadanie
- warsztaty serowarskie
- spacer do pobliskich ruin Zamku Carolath
ok 14:30 - ognisko
- warsztaty mydlarskie
ok 18:00 wyjazd do Zielonej Góry
30 czerwca - Wstępny program:
7:45 zbiórka pod Palmiarnią Zielonogórską (duży parking)
8:00 wyjazd
10:00 przyjazd do Muzeum Łąki w Owczarach - zwiedzanie
ok 11:15 - przejazd do gospodarstwa „Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej
- przywitanie przez gospodarzy
- poczęstunek z produktów wytwarzanych w gospodarstwie
- warsztaty wypiekania chleba
14.00 - przejazd na przyrodniczą ścieżkę edukacyjną „Bobrowym szlakiem” w Nowym Młynie - zwiedzanie
15:30 – powrót do Gospodarstwa „Dereniówka” - obiad
16.30-17.30 – zwiedzanie gospodarstwa i prezentacja przez gospodarzy produktów wpisanych na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych
ok 17:30 wyjazd do Zielonej Góry
Informacje związane organizacją Dni Otwartych Farm udzielane są pod numerem telefonu 68 456 53 68 oraz 68 45 65 366.