Warsztaty serowrskie - popularyzujemy życie na wsi :)
Kolejne lubuska farma otworzyła swoje drzwi dla rodziców i dzieci. 3 czerwca gospodarstwo Qzko z Siedliska, ugościło grupę uczestników na ciekawych warsztatach serowarskich. Piękna okolica gospodarstwa (z m.in. ruinami zamku przy brzegu Odry) oraz piękna pogoda, która dopisała zachęciły do nauki poprzez zabawę. Gospodarze opowiedzieli o swoim gospodarstwie, którego nazwa nie bez powodu brzmi Qzko – Państwo Wojnowcy hodują bowiem kozy i to mleko kozie i produkty z niego wytwarzane (W CAŁOŚCI EKOLOGICZNE) są ich wizytówką. Każdy miał okazję dowiedzieć się jak powstaje ser: ten twarogowy, pleśniowy czy siedliskowy oscypek. Każdy też spróbował mały ser zrobić, a jak wiadomo swój smakuje najlepiej ;) Po części teoretycznej, w oczekiwaniu na procesy zachodzące w mleku przygotowanym na serki, uczestnicy zaproszeni zostali na degustację specjałów gospodarstwa. Świeże pieczywo, swojskie masło, swojskie twarogi z kozieradką, czosnkiem i ziołami, czy ser dojrzewający zachwyciły wszystkich. Po degustacji i krótkim spacerze można było zakończyć warsztaty serowarskie poprzez część praktyczną i wykonanie serów. Na koniec uczestnicy mogli spróbować wyjątkowego specjału w postaci kociołka pełnego m.in. duszonych, świeżych warzyw i przeróżnych dodatków. Kolejny raz można było przekonać się, iż życie na wsi daje wiele możliwości rozwoju, jest pełne pracy ale też satysfakcji z niej płynącej w sielskich okolicznościach przyrody.